West-Friese Omringdijk

 

                                                             Noord-Hollandse Vrachtauto Tour 02-05-2010

  Simon Laan en ondergetekende hebben deze Noord Hollandtocht uitgezet die in het teken staat van de West Friese Omringdijk.

  Voor deze rit,  (wat meestal de start is van het seizoen) komen de oudjes na een lange winter van stal en wordt er de nodige informatie uitgewisseld over aanschaf restauratie enz.

  Op zondag 2 mei 2010 rijden wij rond 9 uur de poort binnen van het Spaansen Tuin- en Sierbestrating materialenterrein aan de Zandwikke in Winkel. Hier was de start van de Noord-Hollandtoer gepland. De showroom werd geďnstalleerd zodat er door ongeveer 70 mensen lekker een kopje koffie/thee konden worden drinken.

Nog voor de koffie klaar was waren de eerste oldtimers al binnen die waren dan ook dik op tijd. Zo druppelde langzamerhand de hele tent vol.

Toon Van Diepen heette iedereen van harte welkom, waarna ik verder de uitleg gaf over de tour. Deze ging vanaf Winkel tot Alkmaar over de West-Friese omringdijk welke totaal 125 kilometer lang is. Deze tour benutte ongeveer 75 kilometer van dit mooie stukje natuur. Ook legde ik uit dat de dijk ongeveer 800 jaar oud is en waar een zogenaamd wiel in de dijk is. Wielen zijn vaak diepe plassen gelegen aan een dijk en zijn ontstaan door een plaatselijke dijkdoorbraak. Bij een dijkdoorbraak kolkt het water met grote kracht het achterliggende land binnen. Hierdoor ontstaat achter de dijk een diep gat, het wiel.

Om precies 11 uur vertrokken we met onze F.T.F. voorop van Winkel via Lutjewinkel vanaf daar reden we de  West-Friesedijk op met achter ons zo’n 40 prachtige oldtimers. Nadat we het oude vissersplaatsje Kolhorn over dijk passeren kwamen we richting Schagen. Bij de Keins manoeuvreerde we over een heel smal stukje dijk, gelukkig hadden we geen last van tegenliggers. Vervolgens laten we bij  Schagerbrug de West Friese dijk even links liggen (dit stuk vrij lang en smal)en nemen we Grote Sloot om zo via Krabbedam, Schoorldam naar Koedijk te rijden. Van daar gingen we een stukje door Alkmaar. Daarna rijden we langs Oterleek naar Ursem om bij het prachtige bedrijf van De Lange B.V. aan te komen. Daar stonden al snel alle Oldtimers op een lange rij. Het weer was ons even niet goed gezind het er stond een koude wind wat gepaard ging met een fikse bui. Dus we gingen snel naar binnen waar de koffie en de cake op de bovenste verdieping klaar stond. Na een half uurtje heette Hans de Lange ons welkom en verdeelde ons in 2 groepen, vervolgens konden we het hele gebeuren zien met uitleg van een paar mannen. We zagen in de eerste loods hoe en waar het materiaal binnenkont. Dit fijne hout en zaagsel wordt verwerkt, gezeefd, en opgeslagen om daarna verwerkt te worden als materiaal voor pelletsbrokjes dat gebruikt kan worden voor de kachel. Het uitgezeefde materiaal wordt gebruikt voor de stallen van Koeien, Paarden enzovoort. Al met al een geweldig innovatief bedrijf, welke zo’n 500 containers in Nederland later rouleren om  het materiaal te laten halen en brengen. In de grote hallen hoorden we de regen op het dak vallen, toch moesten we verder en de eerste groep vervolgde hun pad. We gingen op weg naar de Berkmeer langs de ringvaart, de Lage Hoek en Venhuizen, hier staken we de A.C. de Graafweg over om de hele Langereis over te rijden naar Aarstwoud. Vanaf daar verder over de omringdijk, lang Abbekerk, over de  rijksweg om 500 meter verder langs linksaf door de dijk het gloednieuwe industrieterrein AGRIPPORT  op te rijden. Om precies 3 uur kwamen we aan bij het nieuwe etablissement “de Viersprong”. Hier hadden wij een afspraak gemaakt met Yvette Hiemstra om koffie te drinken, soep en broodjes te nuttigen. Door de grote opkomst was de locatie eigenlijk te klein maar toen er van de eerste groep al enige mensen vertrokken was er genoeg plaats voor de mensen van de 2e groep.

Al met al weer een geslaagde, interessante rit.

We reden deze Noord Hollandtocht 75% over en langs en op de West Friese omringdijk langs sloten, vaarten, door mooie dorpjes en langs kleurrijke bloeiende bloemenvelden

Voor herhaling vatbaar, misschien een optie voor volgend jaar om de andere 50 kilometer over de 800 jaar oude West-Friese omringdijk te rijden.

 

Met dank aan:

 Simon Laan waarmee ik de toer heb uitgezet,

Jolanda en Ans Spaansen die koffie/thee en koek hebben verzorgd bij het vertrekpunt.

De Lange BV te Ursem voor de ontvangst en uitleg op hun bedrijf.                                                Fotoreportage klik <hier>

 

 

                                                                                                           Mvg Ton Spaansen